Cum gestionezi primele 30 de zile într-o ţară străină?
Când avionul aterizează pe pământul noii tale case, fluturii din stomac devin mai neastâmpăraţi ca oricând, iar fiorul adrenalinei te trece apăsat din cap până-n picioare.
Poate că ai mai vizitat ţara asta de multe ori înainte sau poate că o ştii de fapt doar din fotografii şi clipuri de pe internet, iar acum e prima dată când o vei cunoaşte.
3 secunde, 30 de minute, 3 ore, 30 de zile… – timpul îţi poate deveni rapid prieten sau duşman, în funcţie de cum ştii să gestionezi toată această schimbare care vine peste tine.
Așa că azi îţi arăt cum să tragi timpul de partea ta în primele 30 de zile imediat ce te-ai mutat într-o ţară nouă, ca să pui bun început transformării tale.
Ce schimbare!
Ce schimbare fantastică are loc în viaţa unei persoane atunci când pleacă cu totul dintr-un loc de pe Planeta asta şi ajunge într-o altă ţară.
Aceeaşi Lume şi totuşi 2 lumi atât de diferite – cea din care vii şi cea în care tocmai ai ajuns.
E drept că azi schimbarea e nelipsită din rutina noastră cotidiană, dar există schimbări mici şi schimbări mari, iar mutatul într-o altă ţară cu siguranţă pică în a doua categorie.
Acum, în punctul în care ai păşit în noua ta casă, un amalgam de trăiri şi gânduri îţi inundă mintea, iar peste toate acestea te trezeşti parcă dintr-o dată cu o pancartă invizibilă pe piept pe care scrie clar, cu litere uşor comice: EXPAT.
În acest moment te afli într-o etapă frumoasă. Trecutul nu există. Iar viitorul ţine de tine cum îl faci.
Te simţi ca şi cum ai fi la volanul tuturor posibilităţilor, iar asta te entuziasmează, dar te şi înfioară în acelaşi timp.
Cum îmblânzeşti fiara asta a schimbării care se produce inevitabil în mintea, în sufletul şi în tot tu-ul tău?
Poate că e imposibil să faci lucrul acesta în termenul mitic de 3 zile, dar îţi ofer în continuare câteva direcţii şi idei care să te ajute să gestionezi cât mai bine cu putinţă primele 30 de zile din tot ce înseamnă această schimbare antrenată de mutatul în altă ţară.
Ştii, din păcate, sunt atât de multe persoane care clachează în prima lună după ce se mută într-o nouă ţară, încât chiar cred că un kit cu tehnici de supravieţuire este esenţial dacă vrei să eviţi lucrurile negative care pot cădea asupra ta – scăderea stimei de sine până la depresie cronică, întoarcerea în ţară cu sentimente acute de neputinţă şi dezamăgire, certuri, despărţiri, stres, presiune şi chiar afecţiuni fizice declanşate dintr-o dată.
E nevoie să-ţi limpezeşti mintea şi să înţelegi cu adevărat ce înseamnă să îmbrăţişezi schimbarea pe care o resimţi cel mai pregnant în primele 30 de zile după ce te-ai mutat în altă ţară.
Stabileşte-ţi două obiective principale în primele 30 de zile
Ştii lista aia de To Do pe care ai tot adăugat lucruri de făcut după ce ajungi în noua ta casă (da, aceea pe care ai început la un moment dat să scrii oriunde mai era un mic spaţiu alb)?
Ia-o, mototoleşte-o şi arunc-o.
Acum NU e momentul să te supra – încarci.
Acum e momentul să ai cât mai mult grijă de tine ca să rămâi într-o zonă de echilibru şi să gestionezi schimbarea într-un mod cât mai benefic pentru tine.
Deci, stabileşte-ţi două obiective principale şi ghidează-te doar după acestea.
1. Concentrează-te să intri într-o rutină nouă şi sănătoasă
E vorba de o nouă rutină care va dicta viaţa pe care ţi-ai imaginat-o aici pentru tine. Pentru asta, încetineşte şi încearcă să-ţi găseşti echilibrul.
Ştii, de obicei, expaţii se împart în două mari categorii:
- silitorii, cei care se grăbesc să pună totul la punct în noua casă
- boemii, cei care trăiesc cu impresia că au ajuns într-o nouă vacanţă şi neglijează paşii importanţi pentru a-şi stabili o viaţă nouă.
Recomandarea mea e să rămâi în echilibru şi să te străduieşti să petreci primele 30 de zile acceptând această viaţă nouă aşa cum vine ea, la tine.
Fie că se distrează sau nu, în primele 30 de zile după ce s-au mutat în altă ţară, expaţii pot fi zguduiţi de şocul cultural, pot simţi foarte acut dorul de casă şi/ sau foarte mult stres şi încărcătură emoţională.
Dacă permiţi acestor emoţii să te conducă, riscul este să ajungi în epuizare. Pentru un expat, asta poate fi o problemă pe termen lung din care se iese cu dificultate după o perioadă mai lungă de lucru cu sine.
Ca să eviţi asta, acţionează tu din timp şi stabileşte-ţi o rutină din primele zile. Chiar dacă la un moment dat lucrurile par scăpate de sub control în lumea ta nouă, menţine rutina precum cârma unui vas şi vei ajunge cu siguranţă întreagă la ţărm.
În primele luni petrecute în străinătate ca expat o să experimentezi tot felul de emoţii (pe unele pentru prima dată), astfel că vei avea senzaţia că mintea ta e mereu în priză, pe modul accelerat.
Nu încerca să-ţi înţelegi mintea şi să ţii pasul cu ea.
De fapt, adevărul este că acum nu te poţi baza deloc pe ea, pentru că acum mintea ta bombardată, preia o cantitate prea mare de elemente noi, într-un timp foarte scurt şi într-un context nou.
Pentru că nu ştie cum să filtreze tot acest input, încearcă să proceseze totul.
De aceea, acum e momentul să te bazezi pe memoria ta musculară, adică pe obiceiurile tale. Astfel, vei reuşi să treci peste momentele dificile.
Mai exact, încearcă să implementezi următoarele obiceiuri:
– Să mergi la somn şi să te trezeşti la ore normale având în vedere ora locală
– Să faci sport sau mişcare fizică sau plimbări în fiecare zi şi la aceeaşi oră.
– Să mergi la supermarket o dată sau de două ori pe săptămână şi să încerci să depistezi alimentele sau băuturile locale (poţi folosi smartphone-ul pentru asta).
– Pe cât posibil, încearcă să te integrezi în comunitatea expaţilor din orașul în care ai ajuns să trăiești. Mereu e mai ușor când sunt mai mulți și nu trebuie să faci față la toate de una singură.
2. Fă ca străinul să-ţi pară mai familiar.
Ce înseamnă asta? Să asimilezi cunoştinţele de bază.
Aşează-te, observă şi învaţă lucrurile fundamentale din noua ta casă:
– cum vorbesc oamenii?
– ce mănâncă localnicii aici?
– ce obiceiuri au?
– cum se distrează?
Este esenţial să ai o relaţie cât mai bună cu noii oameni pe care o să-i întâlneşti acum. E momentul potrivit să vorbeşti cu străinii şi să încerci tot felul de lucruri noi înainte ca obişnuinţele zilnice plictisitoare să te acapareze.
Aminteşte-ţi că mintea ta e pe modul hiperactiv, fără să ştie ce să filtreze.
Te vei trezi analizând fiecare semn de pe stradă, cum funcţionează o toaletă publică, ce gesturi fac oamenii, ce cuvinte noi folosesc.
Fiecare lucru o să ţi se pară nou – faptul că volanele maşinilor sunt pe dreapta şi nu pe stânga, că oamenii dau din cap în sus şi în jos când spun Nu, respectiv în dreapta și-n stânga când spun Da, că localnicii folosesc frunze de bananier pe post de farfurii, că au la cina de Crăciun curcan şi nu porc, străzi fără nume, geamuri fără perdele, mâncăruri curioase etc.
Acestea şi multe altele provoacă un nivel de stres extrem de ridicat, pentru că în ţara natală creierul ştie ce lucru necesită atenţie imediat şi ce poate fi ignorat eficient.
Dar, în noua ţară, acest tipar mental nu mai este valabil sau mai bine spus este dat peste cap.
Ce poţi să faci să minimizezi acest stres?
a) Devino confortabil cu disconfortul.
Ia-o uşor şi învaţă cum să te descurci când ai informaţii neclare. Asta e o abilitate dificilă pe care mulţi expați o dezvoltă abia în timp.
b) Petrece timp observând oamenii şi învaţă…
Învaţă din sunete, din mirosuri, din mâncăruri, din gesturi şi limbajul corpului, din obiceiuri şi indicii culturale.
Dacă în ţara natală, creierul tău ar fi dat Skip, Skip, Skip la toate acestea, acum e momentul să încetineşti, să tragi aer în piept şi să înveţi din toţi aceşti stimuli care ţi se dezvăluie pentru prima dată.
Cu cât vei petrece mai mult timp observând cum se desfăşoară viaţa localnicilor, cu atât vei înţelege mai uşor şi mai rapid tiparele şi obiceiurile noii tale vieţi, obiceiuri pe care le vei include şi tu treptat în rutina ta.
Asta nu înseamnă să mergi în centru, să te aşezi pe o bancă şi să priveşti ca la cinema ce se întâmplă în faţa ochilor tăi.
Nu. Ieşi şi începe să vorbeşti cu oamenii, adresează întrebări vânzătoarei de la supermarket, intră în discuţie cu localnicii, explorează, explorează şi explorează.
Uite câteva idei care îţi pot fi de ajutor:
- Citeşte reviste şi ziare locale
- Uită-te la prietenii tăi cum practică un sport
- Ascultă conversaţiile oamenilor, atunci când este posibil
- Observă reclamele de pe stradă
- Observă cum se îmbracă oamenii
- Învaţă lucruri sociale şi politice despre felul în care este condusă comunitatea respectivă
- Află ce sărbători au localnicii
- Află care este programul magazinelor şi unde sunt pieţele
- Încearcă să descifrezi cât mai bine meniurile cafenelelor şi restaurantelor
- Explorează oraşul cât mai mult
- Planifică-ţi diverse rute prin Google Maps şi învaţă să te descurci cât mai bine în oraş şi împrejurimi.
Să nu-ţi fie teamă că ai putea să te rătăceşti
Şi dacă asta se va întâmpla, vei avea ceva de învăţat de acolo, vei descoperi o mulţime de lucruri.
Şi mie mi s-a întâmplat să mă rătăcesc odată, la scurt timp după ce am ajuns în străinătate. Iar experienţa aceea a rămas una dintre cele mai frumoase şi memorabile, mai ales că atunci a fost şi momentul în care am descoperit o ceainărie foarte frumoasă.
În plus, aceea este una din experienţele despre care povestesc deseori cu mare bucurie.
Explorează cu încredere, fă-o cu toată inima, pentru că chiar dacă te vei rătăci la un moment dat, vei avea cu siguranţă ceva de învăţat din asta.
Şi o să-ţi mai doreşti să te rătăceşti, iar şi iar, pentru că e fantastic să trăieşti sentimentul acela că ai găsit calea la final, că te-ai descurcat, că ai trăit mica ta aventură urbană din care ai ieşit o eroină, mai încrezătoare în tine şi în forţele tale.
Toate acestea o să-ţi dea putere şi o stare extraordinară de bine în prima lună
Ai făcut pasul care îţi aduce o schimbare importantă în viaţă după ce ai planificat şi ai tot planificat și ai visat îndelung la acest moment.
De multe ori, înainte să se stabilească concret într-o nouă ţară, viitorii expaţi îşi fac tot felul de scenarii în minte, îşi crează o viziune ideală a lor în străinătate – „O să mă mut acolo, voi deveni… , o să fac o mulţime de lucruri grozave precum…, iar viaţa mea de acum va fi…„
Însă reţine următorul lucru: simpla mutare într-o nouă ţară nu te va transforma într-o nouă persoană!
Da, la început te simţi diferit pentru că toate în jurul tău îţi sunt noi.
Dar, fie că îţi place sau nu să auzi asta, după un timp (unul destul de scurt de altfel) te vei întoarce la aceeaşi persoană care erai acasă.
Există şi excepţii, dacă în mijlocul tuturor acestor noutăţi, implementezi atent practica de a deveni persoana care vrei să devii.
Pe termen îndelungat, să creezi o versiune a ta care se aliniază cu versiunea proiectată în acele visuri ale tale este cea mai importantă parte din devenirea unui expat echilibrat, stabil emoţional şi pe multe alte planuri, un expat de succes.
Pentru că, ştii, milioane de oameni pleacă din ţara natală şi se stabilesc în alt colţ de lume, din diverse motive, dar cel mai adesea fac asta pentru provocarea, eliberarea, aventura şi oportunitatea de a o lua de la capăt, de a-şi da un reset.
Unii pleacă din raţionamente profesionale, ca să câştige mai mulţi bani, alţii îşi urmează partenerul, alţii s-au săturat de mizeria din ţară, alţii sunt profund dezamăgiţi de sistemul din ţară, alţii caută o educaţie mai bună pentru copiii lor, alţii vor să se bucure de viaţă călătorind mai mult şi aşa mai departe.
Indiferent de motiv, faptul că ai o nouă tabula rasa în faţă pe care îţi poţi scrie tu din nou viitorul tău este adevărata bucurie a tot ce înseamnă mutatul într-o ţară străină.
Deci fă ca această mutare să fie cu adevărat semnificativă şi transformatoare în viaţa ta. Dacă simţi că ai nevoie de sprijin ca să ajungi la acest lucru, te invit să-mi scrii.
Cu bucurie, mă voi alătura călătoriei tale şi mutatului tău spiritual de la vechea ta versiune pe care vrei să o laşi în ţara ta mamă, la noua ta versiune, mai bună, pe care vrei să o descoperi şi să o creşti aici, în noua ta casă din străinătate.
Indiferent că eşti în perioada celor 30 de zile în noua ţară, că ai trecut de puţin timp sau de mai mult timp de aceasta, în orice punct al călătoriei tale ai fi, dă-mi un semn şi mă voi alătura ţie.
Voi veni spre tine cu multă energie, cu suflul acela nou pe care-l cauţi şi o mulţime de informaţii şi tehnici care să te ajute să ai o viaţă mai echilibrată, mai împăcată şi mai bună, fix așa cum ai visat-o și cum meriți să o trăiești.